Статияфевруари 8, 2024by SP Audit

Защо всеки работодател трябва да има пъзел в стаята за почивка?

Някои компании предоставят на служителите си възможност да освободят ума си за момент чрез игра. Те определят една от стаите в офиса само за „игри и почивка“ и в нея осигуряват електронни игри, джаги, маса за пинг-понг или други забавни активности, които могат да се извършват в затворено помещение. Но защо да не помислят и за пъзели? Въпреки че пъзелите са особено полезни за развитието на децата, те също така могат да бъдат от голяма полза и за възрастни.

Ето няколко причини, поради които всеки работодател трябва да има пъзел в стаята за почивка:

  1. Увеличава продуктивността: Пъзелът може да помогне на работещите да си отпуснат мозъка и да се разсеят от работата. Това може да им помогне да се концентрират и да бъдат по-продуктивни, когато се върнат към задачите си.
  1. Тренира мозъка: Решаването на пъзели изисква логическо мислене, решаване на проблеми и стратегическо мислене. Това може да развие уменията на работещите и да им помогне да се справят по-добре с тежките задачи и предизвикателствата на работното място.
  1. Стимулира творчеството: Пъзелът може да вдъхнови работещите да мислят извън кутията и да намерят нестандартни решения на проблеми. Това може да доведе до новаторски идеи и подобрения в работната среда.
  1. Укрепва екипния дух: Решаването на пъзели е активност, която може да се изпълнява с колеги. Това може да помогне на работещите да се свържат, да си починат заедно и да се забавляват. Също така допълнително да укрепи връзките и сътрудничеството между тях в работния процес.
  1. Намалява стреса: Решаването на пъзели е добър начин да се отпуснете и да забравите за стреса на работното място. Това може да помогне на работещите да се почувстват по-релаксирани и да бъдат по-съсредоточени след почивката.
  1. Подобрява настроението: Научно доказано е, че всеки пък, в който успешно наредим пъзел, мозъкът произвежда допамин (хормона на щастието) – това важи дори когато успеем да уцелим правилното място и само на едно парче.

Всички тези причини правят наличието на пъзел в стаята за почивка полезно допълнение към работната среда и могат да подобрят работния процес и удовлетворението на работещите. Сложните и по-големи пъзели могат да предизвикат и задоволят мозъчните потребности на възрастните, помагайки им да поддържат мозъка си активен и да запазят когнитивната си гъвкавост.