Внос на работна ръка от трети страни

2022 година у нас приключи с рекордно ниска безработица от 4,3%.

Преките чуждестранни инвестиции в България са нараснали с 50 на сто през 2022 г. в сравнение с 2021 г. и този тренд продължава и през 2023г.

По демографски причини вcяĸa гoдинa Бългapия гyби oĸoлo 50 xил. дyши oт пaзapa нa тpyдa, тъй ĸaтo ce пeнcиoниpaт c 45 xил. пoвeчe, oтĸoлĸoтo идвaт нa пaзapa нa тpyдa, нaвъpшвaйĸи 18-гoдишнa възpacт. Съответно бизнеса индикира сериозни нужди от работна сила, които не могат да бъдат задоволени от текущия пазар.

Именно липсата на работна ръка налага нов тренд сред българските фирми. В момента българският пазар на труда се нуждае от поне 200 хиляди кадри в почти всички сфери. В секторите “Текстил”, “Металообработване” и “Строителство” вече са се ориентирали към наемане на работници от страни извън ЕС – Непал, Бангладеш, Индия, Киргизстан, Узбекистан, Казахстан. България все още е привлекателна дестинация за тях, тъй като трудът в изброените държави е по-ниско платен. Именно за това целта на пристигащите работници е да останат възможно най-дълго време, като действащото законодателство дава възможност за първоначално разрешително за работа за 3 години с опция за удължване за още 2 или общо 5 години. Обикновено работодателите наемат групи от 10, 20 или 30 човека, като заплащането и условията за тези служители не трябва да е по – неблагоприятно от това за българските граждани за съответната категория труд.

Разбира се има процедура през която трябва да се премине, за да се получи достъп до пазара на труда, единно разрешително за работа и пребиваване на чужденците и виза Д съпътствана с редица изисквания и ограничения за работодателите.

Това, с което ние можем да сме ви полезни, е именно наемането на работници от трети страни. В момента препоръчваме на нашите клиенти съдействие за работници от Непал защото непалците са изпълнителни и трудолюбиви хора с благ нрав и от опита, който имаме до момента, можем да потвърдим, че могат да бъдат много добре приспособени и независими в работата си. Работодателите дават обратна връзка от добро качество на труд, високо усърдие, добра дисциплина и работни навици и висока производителност. Основния език на който може да се комуникира с тях е английски и почти всички го ползват на едно или друго ниво.

Колко време трае процедурата?

Срокът след внасяне на документите в Дирекция “Миграция” е от 2 до 3 месеца. Преди това е необходимо да се направи подбор на кадрите и да се набавят нужните документи – документ за самоличност, свидетелство за съдимост, диплома за средно или висше образование, както и адрес на пребиваване. Задължение на българските работодатели е да им осигурят жилище. Необходимо е работниците да имат базови удобства, за да живеят спокойно. След получаване на първоначалното ЕРПР е нужен поне още един месец за получаване на виза Д и пристигане в България.

Периодично се организират различни кръгли маси, работни срещи и др. по въпроса за внос на работници от трети страни. Бизнеса иска да бъде чут, но все още няма реални промени по ускоряване на процесите.

С какво можем да сме полезни ние от екипа на SP Audit?

  • Професионално съдействие по всяка една стъпка от процеса;
  • Подбор на нужните кадри, като можем да организираме запис на представяне на кандидатите или онлайн интервюта.
  • Работим с надеждни партньори в Азия, които съдействат компетентно при подбора и подготовката на документацията.
  • Консултиране на клиентите ни как да адаптират работните места за чужденци (двуезични работни инструкции и т.н.);
  • Първоначално запознаване и ориентиране на чужденците с местните обичаи и порядки;
  • Замяна на служители при неблагоприятно развитие с назначени на позицията;
  • При необходимост – изготвяне на трудов договор, съобразен с административни изисквания или проектодоговор, необходим като задължително изискване за задействане на процедурата по издаване на разрешителни за дългосрочно пребиваване и работа у нас;
  • Разбира се при необходимост можем да съдействаме и за намиране на подходящо жилище и представяне на работодателя пред различните институции в процеса на издаване на разрешителните за пребиваване и работа.

Да, решението за иницииране на този процес, не е лесно. Има си своите „за“ и „против“. Процеса отнема време, допълнителен ресурс и е бюрократичен, но не е невъзможен.

Пожелаваме Ви успех и ще сме щастливи, ако ни позволите да сме част от него!

*За да създадем тази статия сме ползвали данни от НСИ, АЗ, БАИ , БСК, Инвестор.бг и Форбс.*