Как да балансираме между работата и личния живот?

Намирането на равновесие между работа и личен живот може да бъде предизвикателно, но въпреки това е възможно. То е предпоставка за повече успехи на работа и по-здравословни взаимоотношения с колегите. Ето няколко съвета за това как да постигнете баланс:

  1. Планирайте напред. Създайте седмично или месечно разписание, което включва време за работа, свободно време и отдих. Предвидете време за физическо упражнение, обяд, срещи с приятели или други дейности, които ви интересуват. Това ще ви помогне да останете концентрирани по време на работния процес и ще успеете да се насладите качествено на вашето лично време след това.
  2. Използвайте отпуската си. Взимайте си отпуск, когато имате възможност и го използвайте за да се отпуснете и възстановите енергията си. Не работете по време на почивката си и се насладете на времето си със семейството или на хобита, които ви радват.
  3. Намерете начини да управлявате стреса. Разнообразете деня си с дейности като медитация, йога, четене или спорт. Балансирането на нивото на стреса ви помага да се чувствате по-енергични, както и да имате по-голямо емоционално равновесие.
  4. Бъдете готови за компромиси. Равновесието между работа и личен живот е динамично и може да изисква компромиси от време на време. Има моменти, когато работата или личните ангажименти ще изискват повече време и усилия. Важно е да бъдете гъвкави и готови да приспособите вашия план, когато е необходимо.
  5. Дайте приоритет на здравето си. Физическото, емоционалното и психичното здраве трябва да са ваш основен приоритет. Отделете време да посетите лекар или терапевт, ако имате нужда от това. Прекомерната работа води до преумора, която възпрепятства усъвършенстването на работното място.
  6. Пътувайте. Работата ни вкарва в рутина, а когато човек привикне към нея, започва да мисли, че промяната е трудна. Пътешествията ни изваждат от тази спирала и ни карат да погледнем с други очи на живота си. Така ще оценим кое и доколко важно е за нас.

Концепцията за „баланс личен живот-работа” заема основно място в политиката на много компании на запад, а напоследък и в България. Липсата на баланс между личния и професионалния живот често води и до неудовлетвореност от работата, дори и да е била мечтаната. Когато работата е вашият пръв приоритет и ѝ посвещавате всичките си усилия и енергия, това в крайна сметка може да доведе до синдрома на професионално изчерпване. Той се проявява с липса на интерес към работата, по-ниска продуктивност и  хронична умора.