Как да тествате новоназначените служители?

Намирането на перфектния кандидат за вакантна позиция, е едно от най-важните неща за всеки бизнес, за да може той да се развива. Неправилният подбор на служители има негативен ефект върху организацията, а именно загубено време и финанси. Лошото представяне на новия служител може да намали мотивацията и ефективността на целия екип.

Ето няколко начина за тестване на новоназначените служители:

  1. Посочете ясно какви са вашите очаквания към служителя

По този начин, бързо ще отклоните служителите, които не са достатъчно мотивирани за работа, като в същото време ще избегнете неясноти относно това какво реално трябва да умее новоназначеният. По този начин, ако служителя не се справя, ще можете аргументирано да обясните защо се налага да го освободите.

  1. Дайте на новоназначения служител да се захване с „истинската работа“, още от самото начало

Това не означава да хвърлите служителя „в дълбокото“ и да го гледате отстрани, а да му възложите задача, която да наблюдавате как изпълнява. Нека навлизането в работата да стане плавно, но не със странични дейности, а с реалните задължения, които ще трябва да изпълнява ежедневно.

  1. Възложете на новия служител решаването на проблеми, които изискват мислене и проява на креативност.

Дайте на новия служител задача, която да го предизвика. Разбира се, нормално е да се нуждае от насочване и помощ, но това не би следвало да му попречи, ако има нужните умения и мотивация за работа. По този начин ще разберете до колко можете да разчитате на него при изникване на трудности в бъдеще.

  1. Възложете на новоназначения малък проект

Добра идея е да го оставите да работи по него от самото начало до края му. Това ще ви покаже какви са качествата му – дали е самостоятелен, креативен и лесно намира решения, дали има внимание към детайла, какво е темпото му на работа и т.н.

  1. Организирайте редовни срещи, в които да комуникирате навлизането му в работата и адаптацията с новия колектив

Това е изключително важно, за да изградите добра комуникация с новия служител и той да ви има доверие. Също така тези срещи ще ви покажат дали той среща затруднения и в коя област се нуждае от помощ. Не е необходимо тези срещи да са ежедневни. 15-20 минути седмично е напълно достатъчно, за да сте в течение със случващото се.