Как да се държим на новото работно място?

Всеки изпитва известно притеснение, когато започва нова работа. Непознатата средата, свикването с новите задачи, приобщаването към екипа, обикновено водят до стрес, докато се адаптираме. Често това ни кара да се държим неестествено, да се чувстваме неудобно и да избягваме да говорим с колегите. Понякога дори се чувстваме глупаво и не на място и започваме да се чудим дали това е правилното място за нас и дали ще се справим.

Ето няколко съвета как да се приобщите по-бързо към новото работно място:

Включете се в неформално общуване

Помолете колегите си да разкажат историята на фирмата, да ви покажат най-близкото кафене, отидете заедно на обяд. Добавете се един друг като приятели в социалните мрежи или ако пушите, идете с тях на мястото за пушене. Използвайте неформалното общуване като възможност да се адаптирате.

Отнасяйте с уважение към всички

Всеки заслужава добро отношение и всеки ще отговори на въпросите ви, ако получава добро отношение от вас. Независимо какъв специалист сте, високото самочувствие и надменността може да ви изиграят лоша шега. Не забравяйте, че вие сте тези на нова работа, а тези хора вече работят там и дори и да ви се струва, че не са достатъчно добри, вашето мнение е относително понятие. Ако желаете добри колегиални отношения, давайте същото на останалите.

Шефът

Обръщайте се културно към него, не забравяйте да го поздравите и се старайте да бъдете кратки и ясни в разговорите ви. Обикновено той е много по-зает, отколкото си мислите, затова е добре да сте кратки в изказванията си, но в същото време поднасяйте ясна и точна информация.

Подредете по ваш вкус работното си място

Направете така, че да ви е удобно, приятно и с радост да отивате сутрин на работа. Ако офисните правила не забраняват, донесете любимата си чаша, тефтер, снимка на любимите ви хора, някоя ваша ценна вещ. Това ще ви накара да се чувствате на познато място и ще можете да се адаптирате по-лесно.

Задавайте въпроси

Колкото е възможно по-често задавайте въпроси, свързани с работата и задълженията ви. Не се притеснявайте да не изглеждате досадни на колегите си. По-добре да получите колкото се може повече информация в началото, отколкото по-късно да допускате грешки и пропуски в някои детайли, налагайки се да отнемате от времето на ръководителя и колегите си.

Наблюдавайте какво се случва около вас

Опитайте се да получите информация и по други начини: гледайте, слушайте, когато колегите ви общуват помежду си. Наблюдението с уточняващи въпроси ще ви охарактеризира по-скоро като внимателен човек, а не като натрапчив или излишно любопитен.

Бъдете търпеливи

Не се страхувайте да признаете грешките си. Ако нещо не се получава на новата работа – това е абсолютно нормално. Никой не очаква, че за няколко дни ще можете да научите всички работни процеси ще успеете да вникнете напълно в работата, така че не се притеснявайте да поискате помощ.

Не закъснявайте

Закъсняването говори много лошо за вас. Все пак, като един възрастен човек, на който може да се разчита, не му отива да закъснява. Направете си сметка колко време ще ви е необходимо да се приготвите и да пътувате до работа. Разбира се, на всеки се случва, но не го превръщайте в навик и никога не си измисляйте глупави извинения.

Лични проблеми

Не споделяйте личните си проблеми на колегите ви. Едва ли ги интересуват, а и ако започвайки работа на ново място с мрънкане и разказване на лични проблеми, хората по-скоро ще ви отбягват, вместо да се сближат с вас.

Клюки по време на работа

Клюкаренето, особено за други колеги е изключително грозно, а и думите, казани от вас могат много бързо да достигнат до човека, който сте обсъждал и това да предизвика дразги помежду ви. Дори и да говорите с колеги извън офиса, клюкаренето е силно непрепоръчително. Не бързайте да си правите изводи кой какъв е още отначалото. Дори да искате да се харесате на някой показвайки, че сте на неговото мнение, се въздържайте от подобни коментари.

Началото винаги е трудно. Съсредоточете се в опознаването на работния процес и ежедневните дейности, а не върху празните приказки с колегите. Колкото по-бързо усвоите изпълнението на новите си задачи, толкова по-скоро работния ви процес ще започне да минава по-леко.