Как да избера перфектната професия за мен?

Без значение дали току-що сте завършили гимназия или пък желаете да се преориентирате, избора на бъдещата ви сфера на развитие е важен въпрос, върху който да помислите.

Ето 11 съвета, които да ви помогнат при избора на професия:

 1. Познавате ли се добре?– много е важно първо самите вие да разберете какъв човек сте. Дали по-екстровертен, дали обичате да говорите с хора или не, какво харесвате да правите или обратното какво не ви допада. От ключово значение е, работата която вършите да ви харесва. Стремете се към позиции, които са ви интересни и увлекателни. Когато човек прави нещо, което му доставя удоволствие, работния ден минава неусетно и кара хората да се чувстват удоволетворени.
 1. Какви са вашите хобита?– може да обичате да спортувате, да четете, да рисувате или пък да играете видео игри. Хобито ви може да ви помогне да се насочите към професията, която ще вършите с удоволствие и ще ви прави щастливи.
 1. Какво бихте правили безплатно?  – това е въпросът, който наистина би ви помогнал да разберете кое всъщност е това нещо, което ви носи удоволствие, дори и без да получавате заплащане за него. Например обичате животните и се ориентирате към ветеринарната медицина, приют, а защо не и груминг студио?
 1. Кои са любимите ви предмети в училище/университета или кои са били?– това може да ви помогне да откриете подходящата професия. Въпреки че това не е толкова сигурен вариант, защото в този случай учителите оказват голямо влияние, но ако предметът, който сте изучавали ви е харесвал и сте се справяли без затруднения, бихте могли да се ориентирате към професия, свързана с него.
 1. Направете си тест за професия– резултатите от него могат да ви помогнат да се ориентирате каква професия е подходяща за вас или пък да ви дадат идеи.
 1. Потърсете информация за самата професия– проучете добре какви са отговорностите за позицията, какви умения и знания са ви необходими. Изисква ли се задължително специфично образование? Също така може да прочетете разкази на хора, които се занимават със съответната професия, или да гледате клипове в интернет, които са свързани с нея. 
 1. Помислете какво умеете да правите добре– всеки човек има нещо, което му се отдава и това е нещо, което може да се превърне в професия. Например, ако можете да оправяте различни повреди по вашата кола и ви вълнува устройството й, може да се насочите към професия автомонтьор. Ако обичате децата и сте търпелив човек, бихте могли да станете учител, да гледате деца или да работите в детски център.
 1. Не копирайте приятел, съсед, познат– можете да имате някой много добър пример в живота и да му се възхищавате и да искате да сте като него, но по този начин може да направите прибързано и недообмислено решение, ако решите да следвате неговия път. Преди това помислете повече какво образование ви е необходимо, какво би могло да бъде възнаграждението ви и какви умения са нужни, ако изберете съответната професия.
 1. Напишете професиите, които харесвате и след това уменията, които са ви необходими за тях– тогава, ако видите, че има много умения, които не ви се отдават и искате и да се развивате в област, в която да ги упражнявате, то отпишете тази професия. Обмислете добре и не прибързвайте, защото няма смисъл после да загубите много години в учене на нещо, което не е за вас и не искате да го работите.
 1. Потърсете стажантски програми, за да проверите дали това е вашата професия– ако имате такава възможност със сигурност не я пропускайте, най-добре човек се научава от метода проба-грешка, а и ще научите нещо ново.
 1. Свържете се с консултант – ние от SP Audit, бихме могли да ви ориентираме относно това каква работа е подходяща за вас, спрямо образование, умения и интереси. Не се колебайте да се свържете с нас!

Линк към видеото ни по темата в YouTube: Как да избера перфектната професия за мен? – YouTube

Надяваме се, че сме ви били полезни. Не се страхувайте да опитвате нови неща, макар и да изглеждат първиначално непостижими. Ако човек има желание да се развие в дадена област, мотивацията и упоритостта ще го отведат надалеч!