Езикът на тялото по време на интервю

След като преминахме през създаване на CV, мотивационно писмо и най-често задаваните въпроси по време на интервю, е време да поговорим и за езика на тялото при разговор с бъдещия ви работодател.

Езикът на тялото са нашите невербални сигнали, които отправяме към околния свят. Те включват всички наши жестове, мимики, поведение, поза и т.н.

Преценките за поведението ни, оказват огромно влияние върху това дали ще бъдем одобрени за работа или не. Проучване, разглеждащо лицевата експресия и мимиките на кандидатите за работа по време на интервю, установява, че зрителният контакт и усмивката са особено важни за работодателите.

В друго проучване, мениджъри заявят, че контакта с очите, изражението на лицето, стойката, ръкостискането и нервниченето са едни от най-показателните невербални сигнали по време на интервю.

Ето и нашите съвети относно езика на тялото по време на разговор с потенциален работодател:

 1. Направете отлично първо впечатление – Старайте се да излъчвате увереност и уравновесеност. При посрещането ви, представете се с усмивка и здраво ръкостискане. Ръкостискане с отпусната ръка тип „умряла риба“ или пък прекалено силно като „менгеме“ не е добър вариант. Ако има нужда, потренирайте „захвата“ с някой ваш близък.
 2. Поддържайте зрителен контакт – Опитвайки се да избегнете погледа на човека срещу вас, издавате своята неувереност, а интервюиращият ще бъде заинтересован от това, което казвате, ако го гледате в очите.
 3. Бъдете фокусирани и слушайте внимателно, за да разберете подробностите, които ви интересуват. По време на интервю за работа, освен вашия опит и качества, работодателят оценява и междуличностните умения, като например как се държите, когато не говорите. Наведете се леко напред към събеседника ви по време на разговора. Това ще изпрати сигнал, че сте отворен, заинтересован. Искреното кимване ще покаже, че слушаште, а лекото накланяне на главата на една страна, ще ви помогне да изглеждате като човек, който е приятелски настроен.
 4. Поддържайте добра поза – Прегърбването и отпусната поза, може да се разтълкува като знак за липса на енергия, незаинтересованост или ниско самочувствие, затова се постарайте да стоите с изправен гръб. Все пак, опитайте се да намерите баланс – стойте изправени, но не и изпънати неестествено като струна.
 5. Приключете срещата позитивно и уверено – Уверете се, че оставяте отлично впечатление в края на интервюто, независимо от това как смятате, че е минало то. Ако интервюиращият реши да ви изпрати до изхода, задавайте въпроси за фирмата или проведете учтив общ разговор за трафика или времето, например.

Език на тялото по време на дистанционно интервю за работа:

Много работодатели преминават към провеждане на дистанционни интервюта за работа като част от процеса им по подбор. За някои кандидати, видео интервюто облекчава притеснението и безпокойството им, но понякога то може да направи нещата малко по-сложни.

 1. Позата е важна и по време на видео разговор. Затова не забравяйте да регулирате височината на стола и ъгъла на камерата, така че да можете да седнете изправени и да ви е удобно.
 2. Поставете екрана, в който виждате интервюиращия, точно до камерата на компютъра си, за да може, когато го гледате, да симулирате истински контакт с очи. Опитайте се да не отклонявате често поглед към бележките си или към други прозорци на екрана си.
 3. Уверете се, че сте отстранил всички технически проблеми и проблеми като осветление, шум, и др. преди самия разговор, за да не изглеждате неподготвени.
 4. Кимайте и се усмихвайте, за да покажете, че слушате, вместо да казвате на глас „Да“ или „Точно така“, за да не заглушавате микрофона на интервюиращия и да пропуснете нещо важно.
 5. Ако се притеснявате за предстоящото ви интервю, не забравяйте, че щом сте стигнали дотук, значи вече сте направили добро впечатление при селекцията на кандидатури и телефонното интервю.
 6. Жестикулиране – Дръжте ръцете си отворени и жестикулирайте с длани нагоре, за да покажете, че нямате нищо скрито от тях. Въпреки това се старайте да бъдете умерени в жестовете си, а не да ръкомахате усилено.

Няколко „забранени“ пози по време на интервю за работа:

 1. Кръстосаните ръце са израз на защитна настройка. Показват, че не сте отворени към събеседника си.
 2. Ръце в джобовете – Не дръжте ръцете си зад гърба или в джобовете, тъй като това се счита за проява на незаинтересованост.
 3. Подпиране на глава на ръцете си – когато облегнете глава на ръцете си, показвате на събеседника ви, че ви е скучно или нямате интерес да слушате повече.

Езикът на тялото на интервюиращия

По време на интервю е много важно и да обръщате внимание на езика на тялото на интервюиращия. Ако забележите, че той кима, може да го приемете като позитивен сигнал – той е заинтересован от това, което казвате. Ако обаче той е с кръстосани ръце и крака, търка лицето си или се прозява дискретно вероятно интервюто не отива към добро. Наблюдавайте всички жестове и сигнали на интервюиращия, тъй като това може да ви даде директна обратна връзка и да ви позволи да нагодите или промените стратегията си.

Важно е да бъдете спокойни и уверени, и използвайки правилно езика на тялото си, да получите работата, за която кандидатствате. Очаквайте следващото ни включване другия петък, със съвети на тема „Как да се държим на новото работно място“.

До скоро!