Как да постъпите, ако ви освободят от работа

Напоследък често се случва да чуем, че дадена компания освобождава част от персонала си, поради намаляне обема на работа. Много е неприятно да чуете, че ви съкращават и след първоначалния шок, може да се почувствате паникьосани и като в „улица без изход“. Това обаче може да бъде възможност за нова стъпка в кариерата ви.

Представяме ви няколко съвета, с които да премете по-леко случващото се и да преминете към търсене на нова възможност:

  1. Поемете въздух.

Не си позволявайте да изпаднете в паника, нищо фатално не ви е сполетяло. Дишайте дълбоко и се постарайте да не се поддавате на тревогата.

  1. Не мислете, че е нещо лично.

Съкращенията не са приятни и могат да се отразят зле на увереността и самооценката ви. Въпреки това, не се съмнявайте в качествата и уменията си. Не всеки е подходящ за дадена длъжност и това е напълно нормално. Това, че са ви освободили от работа, не означава, че няма позиция, на която да изпъкнете и да се докажете.

  1. Внимавайте какви документи подписвате.

Успокойте се, прочетете документа внимателно, вникнете в смисъла и едва тогава подписвайте. В противен случай можете да подпишете нещо, което не е във ваш интерес.

  1. Обсъдете всичко с мениджъра си.

Поговорете с него и го помолете за обратна връзка относно това какви са причините, които са довели до съкращаването ви. Това е и момента, в който може да поискате препоръки и други документи, ако имате нужда от тях.

  1. Изтрийте личните файлове от компютъра си.

Ако още имате достъп до компютъра, премахнете личната си информация. Изтрийте папките, които са важни само за вас и нямат отношение към колегите или фирмата като цяло.

  1. Обадете се на близък човек.

Споделете с някого новината. Така ще се успокоите по-бързо и ще получите и съчувствието и съветите, от които имате нужда в този момент.

  1. Не бъдете в ролята на жертва.

Самосъжалението няма да ви е от полза в тази ситуация. Съкращаването от работа може да бъде стресиращо, но колкото по-бързо приемете случващото се, толкова по-бързо ще се ориентирате към търсене на следващата си работа.

  1. Концентрирайте се върху перспективата.

Да ви съкратят от работа всъщност може да се окаже положително събитие в живота ви, дори и да не го осъзнавате в момента. То може да ви даде възможността да намерите по-подходяща и по-добре платена работа. Не забравяйте поговорката „Всяко зло за добро.“

Не забравяйте да останете професионалисти и да се разделите с работодателя си положително. Никога не се знае дали живота няма да ви срещне отново, затова останете в добри отношения с колегите и ръководителите на компанията.