7 признака, че интервюто ви за работа е минало добре

Интервюто за работа винаги е много вълнуващо, но и доста стресиращо преживяване за кандидатите. Напрежението от избора на облекло, подготовката за въпросите, както и чакането на обратна връзка, може да бъде доста напрягащо. За щастие има някои признаци, които могат да ни покажат как сме се представили. Ето кои са те:

  1. Дълготрайно интервю – Ако интервюто продължава повече от планираното време, може би работодателят е заинтересован да научи повече за вас и способностите ви. Ако сте очаквали срещата да премине за половин час, но тя е била с продължителност час, час и половина, то определено сте предизвикали голям интерес в интервюиращия ви. Ако обаче ви бъдат зададени няколко въпроса и след всичко приключи по-бързо от очакванито, това почти сигурно означава, че не им е харесал начинът, по който сте отговорили, или че нещо друго им е направило лошо впечатление.
  2. Интерес от страна на работодателя – Ако работодателят задава много въпроси и проявява интерес към вашата кандидатура и вашата личност като цяло, това може да бъде добър знак за успешно интервю.
  3. Опитва се да ви продаде позицията – Усеща се, когато работодателят ви смята за потенциален служител. Може например да започне да описва ежедневните дейности по особено приятен начин или да ви говори за пакета с придобивки, или пък да подчертава фирмената култура като съвпадаща с вашата.
  1. Вербална и невербална комуникация – Ако работодателят изглежда заинтересован и с положително отношение към вас по време на интервюто, то това е добър знак. Ако обаче забележите, че интервюиращият изглежда незаинтересован, държат се разсеяно и е раздразнителен, то това е знак, че интервюто едва ли ще бъде успешно.
  1. Покана за разглеждане на работното място – Ако работодателят ви кани да посетите бъдещото ви работно място и да се запознаете с колегите, то определено сте предизвикали интерес у него. Разбира се, ако интервюто приключи и директно ви изпратят не означава автоматично, че няма да получите работата. От друга гледна точка е добре, ако кандидата попита дали може да бъде разведен из офиса. Това определено прави впечатление.
  1. „Кога можете да започнете?“ – Ако интервюиращия ви зададе този въпрос, то шанса ви да сте оставили добро впечатление и да ви предложат работата, е много голям.
  1. Други оферти – Обикновено, когато интервюиращият попита дали ходите по други интервюта и дали вече сте получили оферти, той е загрижен, че друга компания може първа да отправи оферта за работа. Ако пък спомене, че има много други кандидати, които да се борят за позицията, това може да е техният начин да намалят очакванията ви.

Ако все пак мислите, че интервюто ви не е минало добре, не се отчайвайте. Отделете време да помислите върху грешките, които може да сте допуснали, за да се представите по-добре на следващото ви интервю.

Линк към видеото ни в YouTube: 7 признака, че интервюто ви за работа е минало добре – YouTube