Градивната критика и как да я приемаме

Никой не обича да бъде критикуван, но ако се научите да приемате критика, то това би ви помогнало да се усъвършенствате както личностно, така и професионално. Реално, ако не ви споделят кои ваши черти са недостатъци, няма да знаете на какво да обърнете внимание и да поработите за подобряването му.

  1. Не реагирайте на момента.

Обикновено, първичната реакция на всеки човек, е да се оправдае. Съветваме ви, вместо това, да се опитате да потиснете порива си за реакция и да изслушате търпеливо събеседника ви.

  1. Припомнете си ползата от обратната връзка.

Критиката е неприятна, но тя не омаловажава личната Ви значимост и ценност като човек. Може да ви насочи върху какво бихте могли да поработите. Важно е да сме наясно кои са недостатъците ни, за да можем да ги изчистим.

  1. Слушайте внимателно, а не от учтивост.

Постарайте се да се абстрахирате от нараненото си его и да не омаловажавате критиката, която сте получили.  Изслушайте я, за да разберете какво действително не правите добре. Това, освен че ще Ви помогне да разберете къде са грешките Ви, ще покаже и че сте професионалист.

  1. Проявете благодарност.

Обратната връзка е услуга, която не всички ще Ви направят. Често хората предпочитат да оставят другите да допускат грешки, за да изпъкнат самите те. Точно затова е важно да оцените факта, че човекът срещу вас може да ви даде ценни насоки и да ви съдейства, за да подобрите себе си или начина ви на работа.

  1. Задавайте въпроси.

За да извлечете максимума от критиката, е необходимо да задавате въпроси, които да ви насочат какво точно не вършите добре. Опитайте се да изясните проблема, като поискате конкретни примери за поведението си, опитате се да разберете дали става дума за единичен случай и поискайте съвет как бихте могли да се поправите.

  1. Положете усилия.

Това е всъщност ключов момент по пътя към промяната. За да усъвършенствате себе си, е необходимо да положите усилия, които изискват време. Всяко подобрение, разбира се, отнема различно време, но бихте могли да си поставите разумен срок и когато настъпи момента, да си направите равносметка дали сте успял да се справите със задачата, която сте си поставили.

Има злонамерени хора, които нямат намерение да помогнат с мнението си, а критиката им  по-скоро е плод на собствената им несигурност. Критиката обаче има и своята светла, изграждаща страна. Става дума за умението да оценяваме конструктивно и да работим върху усъвършенстването си.