10 неочаквани въпроса по време на интервю

Представяме на вашето внимание още една интересна статия, която прочетохме в talent blog-a на LinkedIn от Greg Lewis и я направихме по-достъпна с превод тук в нашият сайт.

Не е необходимо да поставяте кандидатите в неудобно положение, но задавайки им въпроси, които не са очаквали, не само, че ще ги провокира да дадат искрен отговор, но може и да разкрие и тяхната личност, инстинкти и меки умения, като  например способността да се справят с неочаквани предизвикателства.

Ето 10 интригуващи и неочаквани въпроса за интервю, за които кандидатите вероятно не са се подготвили:

  1. Опишете себе си с една дума

Всъщност е доста трудно на човек да обобщи личността си в една единствена дума. Въпреки това, няма правилен и грешен отговор на този въпрос. Като последващ въпрос, бихте могли да попитате и за едно отрицателно прилагателно, което ги описва. Ако кандидата може да признае недостатък, това показва, че той е наясно със себе си и винаги търси да се подобри.

  1. Разкажете ми за интересно преживяване или среща, която сте имали наскоро

От разказа ще получите представа за тяхната гледна точка и личност: какво харесват, не харесват и ценят. Ще разберете дали кандидата е любопитен, креативен и винаги търсещ нови предизвикателства.

  1. Назовете едно нещо, което ви дразни

Въпреки че никой не иска да озадачава кандидатите само за забавление, вие бихте искали да опознаете истинските им – а това означава както добрите, така и лошите. Никой не е съвършен – всички имаме неща, които могат да ни подразнят. В крайна сметка, разбирайки отговора на този въпрос, се доближавате до разбирането за това какво ще е да работите с кандидата ежедневно. Този въпрос също може да ви помогне да научите нещо уникално за тях.

  1. Как определяте успеха?

Този въпрос изследва личните разбирания на кандидата, като същевременно дава яснота за това какво кандидатите могат да добавят към културата на вашата компания. Най-добрите кандидати може вече да имат добре дефинирана цел и могат да посочат как тя резонира с ценностите на организацията. Въпреки че няма истински „правилен“ отговор на въпрос като този, той ви казва няколко неща, като например дали са по-мотивирани от лична изгода или колективни каузи и дали тяхната перспектива съвпада с екипа, в който биха работили.

  1. Смятате ли се за късметлия?

Този на пръв поглед странен въпрос, всъщност е доста показателен, когато става въпрос за определяне на перспективата на кандидата. Търсете кандидати, които съчетават чувство на оптимизъм и благодарност за хората и възможностите, които са им помогнали. Може да считате като „червен флаг“ кандидати, които имат проблеми с приписването на постиженията си на друг освен на себе си или се фокусират повече върху пропуснатите шансове,

  1. Разкажете ми за случай, в който не сте били съгласни с инструкциите или гледната точка на мениджъра на работното място. Какво направихте?

Да се надяваме, че вашият кандидат няма да ви разкаже за момент, когато е крещял на бивш шеф, или от друга страна, ще се преструва, че никога не е бил несъгласен с нищо, което се иска от него. Техният отговор ще разкрие чувството на кандидата за професионализъм и смирение, заедно с тяхната преценка и инстинкти. Начинът, по който кандидатът се справя с разногласия с колега служител или мениджър, говори много за неговия характер и дали той всъщност е готов да бъде отборен играч или не.

  1. Как ще се справите с този специфичен проект, очакван от професионалната ви роля?

За да ги накарате наистина да се замислят, попитайте кандидата как биха се справили с проект, който се очаква от тях на позицията, за която кандидатстват. „Накарайте ги да подчертаят ключови компоненти, цели, какви данни ще анализират, как ще комуникират с екипа си, показателите за оценка на успеха на техния план и т.н.“.

Обърнете внимание на аспектите на техния отговор, които са новаторски – както и всички стъпки, които може да са пропуснали. Техният отговор ще хвърли светлина върху тяхната амбиция и постоянство в изпълнението на едно начинание от началото до края, както и върху техните умения за организация и управление на проекти.

  1. Дайте пример за момент, когато сте се провалили. Какво научихте от този опит?

Авторът на бестселъри на New York Times и основател на Leadership IQ Марк Мърфи казва просто: „Провалът е неизбежен. Но някои хора се справят с тези моменти много по-добре от други. И това са хората, които искате да наемете.

Да се изправим и да продължим напред, е от решаващо значение, както в личния ни живот, така и в кариерата, особено когато сме изправени пред непредвидено препятствие.

Отговорът н този въпрос, ще ви даде представа дали вашият кандидат може да сподели история за личен провал и как в крайна сметка е използвал преживяването като урок. Ако те не могат да говорят за провал, може да имате случай на „напомпано его“, което е всичко друго, но не и продуктивно допълнение към вашия екип.

  1. Кои тенденции в нашата индустрия могат да попречат на работата ни и как трябва да посрещнем тези промени?

Промяната може да бъде плашеща. Но вашите най-добри кандидати няма да мислят така. Вместо това, те ще бъдат въодушевени пред предизвикателството, използвайки цялостните си познания за своята индустрия, далновидност и креативност, за да обмислят начини за подход към промените в индустриалния пейзаж, които ще бъдат от полза за компанията и ще ви поставят на челно място.

  1. Кое ви откроява като запомнящ се кандидат?

Този неочакван въпрос, принуждава кандидатите не само да мислят за това, което ги отличава от другите автобиографии, но и какво е влиянието, което ще окажат в компанията, ако бъдат наети. Ще имате поглед върху тяхната честност, смирение, самосъзнание и увереност.

Включете тези 10 трудни въпроса за по-проницателни интервюта. Като цяло ще стесните обхвата на най-добрите таланти за вашия бизнес и ще рационализирате процеса на интервюиране, спестявайки време и енергия както на вас, така и на най-добрите ви кандидати, за да могат да се захванат за работа.