Най-често задавани въпроси на интервю за работа

По време на интервю за работа, работодателят иска набързо да получи представа, както за образованието и миналия ви опит, така и за това какъв човек сте, както и колко добре „продавате“ себе си и своите способности. Подготвили сме ви 18 от най-често задаваните въпроси по време на интервю и най-подходящите отговори, подплатени с примери.

1. Разкажете ми повече за себе си

Бихте могли да разкажете за вас като започнете от това на какъв етап се намирате в момента, след което да споменете за миналото ви – къде сте работили, какво сте научили от това място и какви умения имате и като за финал да разкажете накратко как виждате професионалното си бъдещо развитие и какви цели сте си поставили.

2. Какво знаете за нашата компания?

Както многократно сме повтаряли, необходимо е да проучите предварително компанията, за която кандидатствате. Разгледайте сайта на фирмата или профилите в социалните им медии.

Започнете с няколко изречения, показващи, че разбирате целите на компанията, като тук може да използвате ключови думи и фрази от сайта им.  След това допълнете защо лично вас това ве интересува. „Наистина смятам, че този продукт е чудесен, защото…“.

3. Защо кандидатствате за тази позиция?

Целта на този въпрос е да се разкрие степента ви на мотивация. Кажете защо искате да ви назначат, а не защо искате да напуснете настоящата си работа. Ключовото тук се крие в обявата за работа – открийте кои са основните задължения и умения на перфектния служител. Помислете кои от тях наистина притежавате и кое от изброеното можете да правите добре.

Пример: Харесва ми да работя с клиенти, защото обичам да общувам с хора и да им помагам в избора на дадена стока или услуга.

След това споделете защо харесвате точно тази компания.

Пример: Винаги съм подкрепял еко-съобразните продукти и смятам, че вие правите неповторими неща, така че ще се радвам да стана част от екипа ви и да допринеса за развитието на компанията.

4. Защо искате да напуснете настоящата си работа?

Бъдете позитивно настроени, когато говорите за настоящия си работодател. Наблегнете на това, че свободната позиция е по-подходяща за вас на този етап от кариерното ви развитие.

Пример: Много бих искал да се развивам в сферата на търговията, тъй като на предходната си работа смятам, че вече няма поле за развитие.

5. Защо бяхте освободен?

Ако сте били освободени от работа, най-добрият вариант е да бъдете искрени, но кратки в обясненията си. Отбележете какво сте постигнал на предходното си работно място и че въпреки случилото се, сте благодарен за възможността, която са ви предоставили.

6. Защо имате прекъсване в трудовия стаж?

Ако сте безработни от няколко месеца или сте отсъствал продължително време (за отглеждане на дете например), бъдете директни и посочи какво точно сте правил през този период. Насочете разговора към това как бихте се справили на свободната позиция.

Пример: В периода, в който търся подходящата работа за мен, реших да подобря знанията си по английски език и се записах на курс.

7. Защо трябва да назначим Вас?

Посочете защо сте идеалния служител за тази позиция и че притежавате точния набор от знания и умения, за да се справите отлично с работата. Споменете, че позицията е чудесна възможност за вас да развиете допълнително уменията си и да научите нещо ново.

Ако смятате, че досега сте казали всичко, трябва да изпъкнете с Вашата отдаденост към професията. За целта демонстрирайте познанията си в сферата и как бихте могли да се впишете в екипа.

8. Кои са Вашите силни страни?

Работодателят цели да провери вашата самооценката и осъзнатост. Когато отговаряте на този въпрос, трябва да споделите истинските си силни страни, а не тези, които смятате, че интервюиращия иска да чуе. Назовете тези силни черти, които пасват най-добре на изискванията за позицията и като бонус може да посочите пример, в който сте демонстрирал тези ваши качества на работното място.

9. Кои са Вашите слаби страни?

Посочете умение или качество с не толкова отрицателно значение, което се стремите да подобрите. След това посочете какви са стъпките, които сте предприели, за да усъвършенствате себе си.

Пример: Смятам, че понякога съм малко нетърпелива, но пък това качество ме кара да завършвам задачите си по-бързо.

10. Кое е най-голямото Ви професионално постижение до момента?

Тук ключовото е да опишете ситуация и задачата, която е трябвало да се изпълни.

Пример: Предложих идея за оптимизиране на работния процес и след като мениджмънта я обсъди и одобри, резултатите са налице.

11. Случвало ли се е да се възпротивите срещу решение в работата?

Тук уловката се крие в това, да покажете, че недоволството ви е било продиктувано от логични причини, които в крайна сметка са довели до по-добро развитие на ситуацията.

12. Разкажете за конфликтна ситуация, в която сте попадали?

Интервюиращият ви иска да си създаде представа за вашите реакции в подобни ситуации. Помислете предварително за пример от миналото ви, като разкажете накратко каква е била вашата роля, как сте постъпили, какъв е бил крайният резултат. Важно е да отбележим да не обиждате по никакъв начин хората, участвали в конфликтната ситуация – това ще създаде лошо впечатление.

13. Как се виждате след (3,5,10…) години?

Целта на върпоса е интервюиращия да разбере какви са бъдещите ви планове в семеен и кариерен план, дали имате реалистични очаквания относно развитието си и дали позицията, за която кандидатствате, отговаря на бъдещите ви планове. Затова бъдете откровени в отговора си – и двете страни не биха спечелили, ако очакванията ви напълно се разминават.

14. Къде другаде сте кандидатствали за работа?

Целта на този въпрос е и проучване на конкуренцията и опит да се установи вашата заинтересованост от съответната област. Имате пълното право да не отговаряте, защото информацията е лична. Въпреки това по-добре е да отговорите, но по-общо, като споменете, че сте ходили в подобни компании и сте кандидатствали за сходна длъжност, но все още търсите най-доброто за себе си място.

15. Какво очаквате от новата си позиция?

Запознайте се предварително със задълженията на позицията от обявата и перифразирайте описаното там. Постарайте се да бъдете конкретни и дайте примери.

16.Каква е причината да искате да смените сферата си на дейност?

Ако досега сте се занимавали с производство, а сега кандидатствате за търговска позиция например, е важно да имате убедителна причина за това. Бъдете искрени и дайте пример – открили сте, че в тази сфера имате много повече възможности за реализация и професионален растеж. Общо взето акцентирайте върху амбицията си да се развивате кариерно.

17. Какво правите през свободното си време?

Целта на този въпрос е, работодателят да ви опознае до някаква степен лично, като също така и да се увери, че хобитата ви няма да пречат на работата. Особено ако работата ви ще бъде екипна, от голямо значение е какви са интересите ви и изобщо що за човек сте. Наблегнете на връзката с работата, ако има такава и посочите уменията, които сте придобили чрез хобито си.

18. Какво заплащане очаквате?
Може да посочите точна сума или граници на заплащане, които ви се струват приемливи. Посочвайки граници на възнаграждение, ще покажете на интервюиращоя, че сте готов да преговаряте. Ориентирате чрез обяви на подобни длъжности, където има посочено заплащане или статистики за бизнес сектора, в който работите. Не се подценявайте или надценявайте.

Допълнителен съвет:

Кога да говорите за заплащане
Никога не повдигайте въпроса прекалено рано. Изключително грозно впечатление прави да зададете въпрос относно възнаграждението още в началото на разговора. Да, реално това е един от главните мотиватори за работа, но приоритетът ви на интервюто, е да промотирате себе си като най-подходящ кандидат, за да бъдете в по-силна позиция за преговаряне.

Обратна връзка
На края на интервюто учтиво поискайте позволение да потърсите обратна връзка. Това Ви дава възможност за бъдещ контакт и Ви оставя „отворена вратичка“, дори да бъдете отхвърлен като кандидат по тази позиция.

Надяваме се да сме били полезни и с днешната ни статия и при следващото ви интервю да се чувствате много по-спокойни и подготвени.

Ето и нашият клип в ютуб по темата:  Най-често задаваните въпроси по време на интервю за работа – YouTube

До скоро!