Статияфевруари 10, 2023by SP Audit

Подготовка за интервю

Как да се подготвим за интервю?

След като сте направили добро впечатлени с вашата автобиография и имате покана за интервю, е време да ви представим в няколко важни стъпки, как да се подготвите за срещата с бъдещия ви работодател.

Интервюто дава възможност да покажете, че сте най-добрия кандидат за обявената свободна позиция, затова и предварителната подготовка е от съществено значение.

Ето и стъпките:

 1. Проучване на фирмата, в която кандидатствате.

Важно е да се запознаете с историята и дейността на фирмата – това прави добро впечатление на интервюиращия. Като разбира се, не трябва да сте наизустили всичко, просто няколко изречения са напълно достатъчни. Разгледайте уебсайта на организацията, запознайте се с това какви са техните текущи проекти, кои са техните клиенти и кой ще ви интервюира.

 1. Проучване на кариерното развитие и възможности за обучение.

Добре ще е да проучите за това как вашата роля се вписва в дадената компания и екипа с който ще работите. Това ще ви даде по-голяма яснота по какъв път бихте могли да поемете. По този начин ще покажете на интервюиращия/те, че мислите за дългосрочно и сериозно за работата и ще ви помогне да отговорите на въпроси относно бъдещите ви планове или кариерно развитие в компанията в която кандидатствате.

 1. Подгответе няколко въпроса за интервюиращия.

Тук съветът ни е да отделите време преди интервюто, за да подготвите няколко въпроса за интервюиращия, които показват, че сте проучили компанията и сте добре запознати с позицията.

Ето някои примерни въпроси, които можете да зададете:

 1. Как изглежда един типичен ден за човек на тази позиция?
 2. Защо ви харесва да работите тук?
 3. Какви качества притежават най-успешните ви служители?
 1. Според позицията за която кандидатствате, трябва да намерите подходящи дрехи.

Когато кандидатствате за определена позиция, проучете или се допитайте към някой ваш приятел, какво е подходящото облекло. Това правило най-вече важи за хора, които до сега не са се явявали на интервю за работа или кандидатстват за по престижна позиция. Всички сме чували поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. От голямо значение е първото впечатление, когато ви извикат в кабинета за интервю: облекло, запознаване, маниери, държание.

 

 1. Ден преди интервюто и в деня на самото интервю, не трябва да злоупотребявате с алкохол и опиати.

Никой няма да ви вземе на сериозно, ако сте с тежък махмурлук или очите ви блуждаят, не сте концентриран и не можете да отговаряте адекватно на въпросите. Може да ви звучи смешно, но практиката показва, че доста хора си позволяват да се явят в неприлично състояние, само защото са се притеснили. По този начин няма да получите предложение за работа.

 1. Някои важни неща, които трябва да вземете с вас на интервюто:
 • Адресът на фирмата, където ще ви интервюират и допълнителни упътвания, ако са ви нужни. Не разчитайте само на телефона и GPS-a си. Батерията ви може да падне, например. По-добре си напишете адреса и указанията на лист, планирайте цялото пътуване, ако се налага и ще бъдете много по-спокойни.
 • Копия на документите си или ваше портфолио/разработка. Ако например кандидатствате за дизайнерска работа, е добре да подготвите портфолио, чрез което да представите работата си. Ако кандидатствате за журналистическа работа, можете да подберете свои добри публикации. По този начин ще можете да покажете на интервюиращия какво точно можете и какъв опит сте натрупали. А това, че идвате подготвени на интервюто, ще покаже, че сте отговорни и предвидливи, което пък е само във ваша полза.
 • Бележник и химикал. Освен, че ще ви послужат да си записвате при нужда, те ще покажат и че действително имате интерес към това, което отсрещната страна ви говори. Те могат да ви помогнат и ако ви помолят да решите някаква задача – ако например кандидатствате за позиции, свързани със счетоводство или финанси. Може пък да Ви зададат дори въпрос, който да изисква да начертаете схема или диаграма.
 • Позитивно отношение. Покажете увереност и позитивизъм, интерес към длъжността, за която кандидатствате, и фирмата, в която евентуално ще работите. Това ще ви отличи от конкурентите и ще ви даде по-голямо спокойствие.

Въпреки че много често интервюто предизвиква страх и несигурност у кандидатите, няма повод за притеснение. С правилната вътрешна настройка ще имате възможност да покажете своята индивидуалност, знания и умения, както и да се запознаете отблизо с компанията и работния екип.

Надяваме се да сме ви били полезни. Очаквайте скоро следващата ни статия!

Линк към видеото ни в YouTube: Подготовка за интервю – YouTube