Статияянуари 27, 2023by SP Audit

Как да създадете перфектната автобиография

В тази статия ще отбележим няколко важни неща, които да имате предвид, когато създавате вашата автобиография.

Най-важното е CV-то да привлече вниманието на екипа по подбор на персонал, а според проучвания, HR специалиста отделя само няколко секунди върху всяко отделно CV. Точно затова първото впечатление е от огромно значение.

Ето как обаче да бъде изработена перфектната автобиография:

 • Лична информация

Нашият съвет е да не прекалявате с личната информация – напишете само необходимото, а именно: име, местоживеене, възраст, имейл и тел. за връзка.

 • Снимката

Начинът, по който изглеждате на снимката от CV-то ви, е ключов. Постарайте се да изглеждате спретнат, и в най-добрия случай – снимка на нeутрален фон.

Тотално неподходящи снимки биха били следните: в заведение на маса, на плажа, в компания с други хора, с неприлично облекло (прекалено дълбоко деколте, раздърпани дрехи), снимка с ефект или обработени чрез фотошоп и т.н.

 • Личен профил

Тук бихте могли да опишете накратко себе си и да подчертаете кариерния си прогрес и постижения, ако сте професионалист с богат опит. В случай, че нямате дълъг опит, бихте могли да опишете уменията си и как виждате професионалното си развитие.

 • Съдържание

Тук оптималния вариант е да комбинирате „хронологична“ и „целева автобиография“. Какво ще рече това? Хронологичната, описва заеманите от вас длъжности в последователен ред, а целевата фокусира върху конкретна длъжност, която сте заемали и в която искате да се развивате в бъдеще.

Съвет: Не добавяйте в CV-то си работни места, на които сте работили за прекалено кратък период от време или такива, които нямат общо с позицията, за която кандидатствате, както и длъжности, които не желаете да заемате занапред.

Пример:


Тук виждаме изброяване на най-различни длъжности – от графичен дизайнер, през готвач в ресторант, брокер на надвижими имоти, кредитен консултант, служител в супермаркет и складов работник. Целта на едно CV е да ви представи в най-добра светлина спрямо желаната от вас позиция, а този начин на изброяване на заемани длъжности по-скоро би намалил шансовете ви.

 • Образование и квалификация

Добрата новина е, че секцията за образованието е доста лесна за писане. Описват се степените на образование, като се започва от най-високата. Полезно би било да опишете придобита професия, ако имате такава от средното си образование.

 • Актуализация

Случило ли се е нещо ново в професионалния ви живот, което си струва да добавите? Има ли в CV-то ви остарели и безполезни факти?

Добър ход би бил да актуализирате автобиографията си редовно. Ако сте изкарали курс, преминали сте успешно обучение или сте завършили висшето си образование – опишете го! Добавете и езиците, които владеете, като най-добър вариант би бил да определите нивото си на владеене чрез европейската езикова рамка. Имайте предвид, че при провеждане на интервю, е много вероятно да тестват езиковите ви умения.

 • Дължина на CV-то

Тук ви съветваме да не се престаравате да описвате прекалено подробно всеки аспект от заеманите от вас позиции, а по-скоро да опишете най-ключовите. Подходящо би било CV-то ви да бъде една или две страници – по-дългата автобиография би могла да бъде отегчаваща. Тук важи правилото „кратко, точно и ясно“.

 • Правопис

Уверете се, че автобиографията ви не съдържа правописни или граматически грешки – това би показало на бъдещите ви работодатели, че сте неграмотен или разсеян.

Бонус:

 • Заглавия като „Автобиография”, „CV” или „Европейски формат на автобиография” са излишни. Достатъчно е да напишете името и фамилията си.
 • При записване на вашето CV като файл, обърнете внимание на това как ще го кръстите. Напълно достатъчно е да напишете CV – Иван Иванов.
 • Оставяйте достатъчно бели пространства и празни редове между и около абзаците – така текстът ще „диша” и ще привлича окото.
 • Използвайте булети (без да прекалявате) – те помагат на читателя да открои и запомни важните моменти.
 • Подчертавайте или удебелявайте ключови заглавия, подзаглавия или определени думи.
 • Бъдете откровени – ненужно е да изопачавате или лъжете в автобиографията си. Все някога истината ще излезе наяве и това няма да е във ваш плюс.

Надяваме се съветите ни да са били полезни. Целта на автобиографията е да ви спечели покана за интервю, а какво ще се случи на интервюто – това е отделна тема, която ще разискаме в следващата ни статия!

Ето и линк към видеото ни в YouTube: Ето как да създадете перфектното CV – YouTube

До скоро!

Share