Статияянуари 27, 2023by SP Audit

Как да създадете перфектната автобиография

Попаднали сте на възможност за работа, която искрено ви вълнува? Ако вече си се представяте в новата роля и нямате търпение да се видите в нея, добре е да познавате стъпките и успешните практики, с които може да я спечелите. 

В тази статия ви споделяме няколко полезни идеи за създаване на перфектната автобиография. 

Проучванията сочат, че HR специалистът обикновено преглежда всяко отделно CV едва за няколко секунди – опитният такъв е изградил умението бързо да сканира и преценява кандидатурите. 

Ето как може да спечелите първото впечатление:

 • Лична информация

Нашият съвет е да не прекалявате със споделянето – напишете само необходимото, а именно – име, местоживеене, възраст, имейл и телефон за връзка.

 • Снимката

Начинът, по който изглеждате на нея, е от ключово значение за вашето представяне. Постарайте се да бъдете в спретнат вид и по възможност – на неутрален фон. 

Крайно неподходящи биха били снимки от заведения на маса, ваши почивки на плажа, в компанията на други хора, с неприлично облекло (прекалено дълбоко деколте, измачкани дрехи), твърде обработени снимки с фотошоп и др.

 • Личен профил

Тук бихте могли да опишете накратко себе си и да подчертаете кариерните си постижения, ако сте професионалист с богат опит. В случай че нямате такъв, бихте могли да разкажете за уменията си и какви са бъдещите ви планове.

 • Съдържание

Препоръчваме ви да комбинирате „хронологична“ и „целева автобиография“. Какво имаме предвид? Първият вариант означава да опишете заеманите от вас длъжности в тяхната времева последователност, а при втората опция се фокусирате върху конкретна длъжност, която сте заемали и такава, на която искате да се развивате занапред.

Съвет: Не добавяйте в CV-то си работни места, на които сте били назначени за прекалено кратък период от време или такива, които нямат общо с позицията, за която кандидатствате. Длъжности, които не са желани от вас в бъдеще, също не следва да присъстват в представянето ви.

Пример:


Притежателят на това CV е описал изключително пъстър работен опит – от графичен дизайнер, през готвач в ресторант, брокер на надвижими имоти, кредитен консултант, служител в супермаркет и складов работник. Целта на едно CV е да ви представи в най-добра светлина спрямо конкретната желана от вас позиция, а този начин на изброяване по-скоро би намалил шансовете ви, тъй като демонстрира липса на последователност и ясен фокус в продължителен период от време.

 • Образование и квалификация

Добрата новина е, че тази секция е доста лесна за създаване – описват се степените на образование, като се започва от най-високата. Полезно би било да включите информация за придобита професия, ако имате такава от средното си образование.

 • Актуализация

Случило ли се е напоследък нещо ново и интересно в професионалния ви живот, с което се гордеете и си струва да добавите? Имате ли в CV-то си остарели факти, безполезни за рекрутъра към настоящия момент?

Редовната „профилактика“ е повече от задължителна. Ако сте изкарали курс, преминали сте успешно някакво обучение или имате завършена образователна степен – опишете ги! Добавете и езиците, които владеете, като най-добър вариант би бил да определите нивото си спрямо европейската езикова рамка. Имайте предвид, че при провеждане на интервю, е много вероятно да тестват уменията ви и на практика.

 • Дължина на CV-то

Тук ви съветваме да не се престаравате с подробни описания на заеманите от вас позиции, а по-скоро най-ключовите аспекти от тях. Златен стандарт за дължината на CV-то е то да бъде не повече от една или две страници, в противен случай има риск да стане отегчително. Поставете се в обувките на преглеждащия, който вероятно вижда стотици кандидатури ежедневно. Правилото „кратко, точно и ясно“ важи с пълна сила тук.

 • Правопис

Уверете се, че автобиографията ви не съдържа правописни или граматически грешки – това би оставило доста неприятно впечатление за вас.

Бонус:

 • Заглавия като „Автобиография”, „CV” или „Европейски формат на автобиография” са излишни. Достатъчно е да напишете името и фамилията си.
 • Обърнете внимание на това как ще наименовате файла. Напълно достатъчно е озаглавяване като „CV – Иван Иванов“.
 • Оставяйте достатъчно бели пространства и празни редове между и около абзаците – така текстът ще „диша” и ще привлича окото.
 • Използвайте булети (без да прекалявате) – те помагат на читателя да открои и запомни важните моменти.
 • Подчертавайте или удебелявайте ключови заглавия, подзаглавия или определени думи.
 • Бъдете откровени – ненужно е да изопачавате или лъжете в автобиографията си. Искреността винаги е във ваш плюс.

Екипът от експерти на SP Audit може да ви помогне с подготовката на вашата автобиография, за да се представите по най-добрия за вас начин!

Share