Статиямарт 6, 2023by SP Audit

Как да напиша мотивационно писмо за работа?

В тази статия ще отбележим няколко важни неща, които да имате предвид, когато създавате мотивационно писмо и как може да ни помогне при кандидатстване за работа?

Работодателите получават голям брой мотивационни писма, заедно с автобиографии. Много кандидати продължават да смятат изразяването на мотивацията по такъв начин като вид формалност и не работят достатъчно усърдно върху съдържанието, което включват вътре, или просто го разглеждат като задължение, а резултатът често е повърхностен документ.

Мотивационното писмо може да наклони везните при двама кандидати, които са с равни квалификации и умения.

Мотивационното писмо служи да подчертаете своите силни качества и умения. Текста не трябва да бъде повече от страница, за да не отегчи този, който го чете. Но тук идва въпроса, какво трябва да напишем, ако нямаме стаж?

За току-що завършилите и търсещи работа, това може да бъде труден и обезпокоителен процес, но в същото време вълнуващ и интересен. Процесът по търсене на работа за първи път може да бъде доста предизвикателен, особено когато трябва да прикачите CV и мотивационно писмо, а нямате с какво да го запълните. Мотивацията е едно от важните неща при кандидатстване и факта, че нямате опит трябва да бъде преодолян по един или друг начин.

Какво трябва да включите в мотивационното писмо, ако нямате опит и не може да акцентирате върху своите реални резултати и постижения. Тук разбира се идваме ние на помощ, за да ви предложим няколко съвета, как да напишете текста така, че да бъде забелязан и да бъдете избран за интервю.

Както е казал още през 18-ти век, водещият бизнесмен Натан Ротшилд „ Който владее информацията, владее света“. Затова е хубаво да съберете, колкото се може повече информация, за мястото, на което искате да кандидатствате. Представете се по най-добрия начин, като е добре да включите ключови думи, които се прочели в публикацията. По този начин ще имате равни шансове с кандидатите с опит, да се борите за мястото за работа.

Наблегнете на образованието, изучаваните предмети и придобитата си квалификация. От особено значение е да изброите и обясните предметите, които сте изучавали, за да покажете необходимите знания на теория и в бъдеще, разбира се, да ги приложите на практика. Хубаво е и да включите вашите академични постижения, успешни проекти, които сте правили, както и посещаваните извънкласни проекти и курсове.

За тези, които искат да сменят настоящата си работа и да кандидатстват за позиция, за която имат нужните знания и опит, е добре да подскажат на работодателя, как биха изпълнили бъдещите изисквания, отговорности и цели на фирмата и как знанията и опитът им, могат да помогнат за развитието на компанията. Добре би било да обвържете вашите лични качества с представените служебни задължения. Това е една от причините, организациите в днешно време да изискват мотивационно писмо. Обърнете внимание на обявата за работа и се фокусирайте към ежедневните задачи.

Ето как да започнете с писмото си:

  1. Поздрав – Започнете с официално обръщение:  „Уважаеми г-н/ г-жо“ и името на човека. Добре е да знаете до кого да адресирате писмото. Проверете дали е посочено лице за контакт в обявата за работа.
  2. Забравете за шаблоните – Бихте могли да вземете идея от шаблон, но не го копирайте дословно.
  3. Не преразказвайте автобиографията си. Добавете стойност! – Кои са тези конкретни способности, умения и постижения, които ви правят идеалния кандидат за новата позиция? Можете да пишете за проектите, в които сте участвали, за успехите си, за кампаниите, в които сте се включвали, но най-вече защо вие сте този ценен кадър, от който биха спечелили много. Да споделите, че разбирате какви са целите на организацията и че имате идеи, с които да допринесете за бизнеса, е друг успешен ход. Всеки работодател ще бъде много поласкан да разбере, че смятате компанията му за уникална по рода си, но вашата задача тук е съвсем друга – покажете защо вие ще я направите още по-специална.
  1. Запознайте се с уменията, които се изискват за позицията. Докажете, че ги притежавате, като дадете конкретни примери. Например„ръководил към екип от 20 души“, „за една година увеличих продажбите на компанията с 10%“.Използвайте числа и измерими резултати, всичко друго може да се срещне и в мотивационните писма на конкурентите ви.

Допълнителни съвети:

  • Препоръчително е мотивационното писмо да е с дължина не повече от 1 страница.
  • Структурирайте го в 3-4 абзаца.
  • Ако сте разбрали за свободната позиция от човек, който работи в компанията или е неин партньор, включете тази информация.
  • Винаги пишете ново мотивационно писмо за всяка длъжност, за която кандидатствате.
  • Проверявайте писмото няколко пъти за грешки.
  • За да бъде мотивационното ви писмо по-интересно, може да използвате готова бланка, например вприложението Canva – там има много интересни и безплатни темплейти, които може да използвате.

Надяваме се съветите ни да са били полезни. Ето и линк към видеото ни в YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=3DEN_yp3Hk8

До скоро!